Zonnepanelen krijgen hun energie uit de straling van de zon. Dat maakt de zonnepanelen zo krachtig en dus ook fijn in gebruik. De energie van de zon raakt nooit op, dus dat maakt de energie van de zon ook nog eens circulair. Toch zijn er sceptici die beweren dat zonne-energie niet zo duurzaam is. Dat heeft vooral te maken met het productieproces en de vestigingsplaats van de fabrieken. Hoe duurzaam zijn zonnepanelen nu echt? Je ontdekt er hier meer over.
Zonnepanelen zijn duurzaam
Gebruik zonnepanelen goed voor klimaat
Het opwekken van stroom vanuit zonne-energie gaat zonder het verbruik van schadelijke brandstoffen. Er komt daarbij ook geen CO₂ vrij. Je verbruikt dus niets. Het enige wat je gebruikt is de energie van de zon en die raakt natuurlijk niet op. De techniek om energie uit de zon in bruikbare wisselstroom om te zetten, is daarom een bijzondere en vooruitstrevende techniek. Dat moeten we koesteren en we moeten er gebruik van maken om de aarde schoner te maken. Duurzame energiebronnen gaan de opwarming van de aarde tegen.
Duurzame grondstoffen voor het maken van zonnepanelen
Het belangrijkste onderdeel in de zonnepanelen is silicium en dat is weer afkomstig van zand. Het grote voordeel hiervan is dat zand de meest voorkomende grondstof op aarde is. Naast silicium zit er metaal in het paneel om de stroom te geleiden. De zonnepanelen worden bedekt met glasplaten en dat materiaal komt ook uit zand. Slechts een klein deel van de zonnepanelen komt uit plastic. De materialen van zonnepanelen zijn dus ook zeker duurzaam.
Lange levensduur
Zonnepanelen gaan lang mee – wel zo’n 25 tot 30 jaar. Het volledige proces is nu nog niet duurzaam, maar dat zal wel zo zijn als de eerste panelen niet meer bruikbaar zijn. De verwachting is dat er dan duurzamere productieprocessen zijn. Ook zullen de recycleprocessen beter ingericht zijn. Dat is het voordeel van een lange levensduur van zonnepanelen.
Zonnepanelen zijn niet duurzaam
Lood in zonnepanelen
Zonnepanelen bevatten giftige stoffen, zoals lood en cadmium. Bij het gebruik merk je daar niets van. Alleen bij de productie en bij de recycling komen deze giftige stoffen vrij. Het is dus niet giftig voor de gebruikers, maar wel voor de mensen die daarvoor of daarna ermee werken. Bovendien komen deze giftige stoffen in de atmosfeer tijdens het verwerken ervan. Dat maakt dat zonnepanelen niet zo duurzaam zijn.
Zonnepanelen zijn niet recyclebaar
Tegenstanders van zonnepanelen beweren dat zonnepanelen niet te recyclen zijn. Over ongeveer 30 jaar zitten we dan met een berg afval van zonnepanelen. In Nederland is het verplicht om oude zonnepanelen apart in te zamelen. Dit gaat via de milieustraat van de gemeente, door het in te leveren als elektronica-afval. De materialen uit zonnepanelen die nu nog hergebruikt kunnen worden, zitten vooral in de omvormer. Denk aan glas, zilver, aluminium en elektronica.
Van oude zonnepanelen zijn nu nog geen nieuwe te maken. Wel zijn er proeven en tests gedaan, waarbij 96 procent van het totale paneel kan worden gerecycled. De berg afval zal daarom over 30 jaar best meevallen.
Productie in China
China maakt wereldwijd ongeveer 9 van de 10 zonnepanelen. Helaas staat dit land erom bekend dat ze niet duurzaam produceren. China maakt gebruik van fossiele brandstoffen, in ieder geval meer dan in Europa. De CO2-uitstoot van productieprocessen is daardoor ook hoger dan Europese landen. De Europese Commissie wil daarom dat meer Europese fabrieken zelf de zonnepanelen gaan maken.
Dit heeft op meerdere manieren een positief effect op het milieu, omdat er minder uitstoot aan vervoer verloren gaat. Dat zonnepanelen nu nog vooral in China worden gemaakt, gaat ten koste van de duurzaamheid van zonnepanelen.
Hoe duurzaam zijn zonnepanelen nu echt?
Tijdens de productie, het plaatsen en vervoeren komt er gemiddeld 320 kilogram CO₂ vrij. De gemiddelde vermindering van uitstoot bij gebruik van zonnepanelen vergeleken met fossiele brandstoffen is zo’n 120kg CO₂ per jaar. De terugverdientijd van de CO₂, in het productieproces van zonnepanelen, ligt gemiddeld rond de 2,5 tot 3 jaar. Alle jaren die de zonnepanelen nog meekunnen, zijn dus vrij van CO₂ in het productieproces. De zonnepanelen leveren daarom een positieve bijdrage in dit proces. De zonnepanelen zijn dus wel degelijk duurzaam als je alles bij elkaar optelt.
Meer weten over de duurzaamheid van zonnepanelen? Ga in gesprek met een adviseur van LEV
Wil je weten over hoe duurzaam zonnepanelen nu echt zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met een adviseur van Landelijke Energie Vergelijker. Of laat je telefoonnummer achter op de website. Binnen 24 uur krijg je telefoontje en kun je in gesprek over hoeveel panelen je nodig hebt. Klinkt het advies je als muziek in de oren? Maak dan gelijk een afspraak voor de montage. Wij helpen je graag verder!