Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen zeer rendabel zijn voor uw jaarlijkse energierekening, zeker met de alsmaar stijgende energieprijzen. Het is dan ook zeer begrijpelijk dat steeds meer mensen kiezen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Echter, de prijzen van de verschillende zonnepaneelsysteem kunnen erg verschillen. Daarom is het belangrijk om de kosten en opbrengsten van zonnepanelen in kaart te brengen.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen

De kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren flink gedaald. Hierdoor is de aanschaf van zonnepanelen zeer rendabel geworden. Dit is dan ook een van de redenen waarom u zonnepanelen op steeds meer daken tegenkomt. 

De aanschafsprijs van zonnepanelen wordt in de meeste gevallen gecombineerd met de installatie. Hierbij wordt één bedrag afgesproken voor het gehele systeem van de zonnepanelen en materialen inclusief de installatie. Ook is het mogelijk om een bedrag per zonnepaneel af te spreken.

Hierbij bestaan de kosten van zonnepanelen uit de installatiekosten, de kosten van de zonnepanelen zelf en de overige materialen zoals de omvormer en bekabeling. De kwaliteit van de zonnepanelen is daarbij sterk van invloed op de prijs en af te lezen aan de garantie op het paneel en het vermogen dat een paneel kan opwekken. Zonnepanelen met een groter vermogen en dus meer Wattpiek (Wp) zijn vaak duurder in de aanschaf. Echter, een groter vermogen draagt ook bij aan een kortere terugverdientijd van de zonnepanelen.

Benieuwd naar de exacte prijzen van een zonnepaneelsysteem op uw dak? Onze adviseurs vertellen hier graag meer over. Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op!

Wanneer zijn zonnepanelen rendabel

Het rendament van zonnepanelen is dus sterk afhankelijk van de kwaliteit. Zonnepanelen met meer Wp en dus een hoger vermogen wekken meer stroom op. Daarbij geldt ook dat een hoger aantal zonnepanelen vanzelfsprekend meer stroom opwekken. Met andere woorden, hoe meer zonnepanelen en hoe beter de kwaliteit, hoe rendabeler uw zonnepaneelsysteem.

Echter, in de praktijk is niet helemaal het geval. Wanneer uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u daadwerkelijk verbruikt, levert u stroom terug aan de energieleverancier. Alhoewel er een vergoeding tegenover het terugleveren van stroom staat door de energieleverancier, ligt dit bedrag aanzienlijk lager dan het gemiddelde stroomtarief op de huidige energiemarkt.

Als voorbeeld: het gemiddelde stroomtarief anno 2022 ligt rond de € 0,50 per kWh. Daarentegen ligt de gemiddelde vergoeding vanuit de energieleverancier op ongeveer € 0,07 per kWh. Een behoorlijk verschil dus!

Om deze reden raden wij u aan de keuze voor het aantal zonnepanelen af te stemmen op uw jaarlijkse stroomverbruik, waarmee uw netto stroomverbruik uitkomt op 0 kWh. Oftewel, de zonnepanelen op uw dak moeten ongeveer net zo veel opbrengen als uw jaarlijks verbruik.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

flink besparen
Flink besparen op uw energierekening
binnen 1 dag
Binnen één dag geplaatst
duurzaam en milieubewust
Duurzaam en milieubewust
hogere woningwaarde
Hogere woningwaarde

Wat zijn de opbrengsten van zonnepanelen

De opbrengsten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het soort zonnepaneel en de efficiëntie. Een standaard zonnepaneel in Nederland levert ongeveer 300 kWh aan stroom op. In het geval van een gemiddeld Nederlands huishouden, dat 3000 kWh aan stroom verbruikt, zijn er dus 10 zonnepanelen nodig om het huishouden volledig van zonne-energie te voorzien. Hierbij kost één kWh in 2022 ongeveer € 0,50. Dit betekent dat één zonnepaneel op jaarbasis €150,- oplevert.

De opbrengst van zonnepanelen: een aantal zaken om rekening mee te houden

Naast het vermogen van de zonnepanelen zijn er nog een aantal andere belangrijke factoren die bepalend zijn voor de stroomopbrengst van zonnepanelen. We hebben ze voor u op een rijtje gezet:

  • De hoeveelheid zonnepanelen
  • Het gebied waar u woont
  • De hellingshoek waarin de zonnepanelen worden geplaatst
  • De richting van het dak
  • Het type zonnepaneel

De hoeveelheid zonnepanelen

Des te meer zonnepanelen des te hoger de stroomopbrengst, dat is logisch. Let wel op dat sommige daken maar een beperkte ruimte hebben. Zorg er dus voor dat u weet wat het beschikbare oppervlakte is van het dak. De gemiddelde afmetingen van een zonnepaneel zijn 100 x 165 centimeter. Houd rekening met het feit dat kleinere zonnepanelen meestal minder stroom opleveren en grotere zonnepanelen zwaarder en onhandiger zijn.

Het gebied waar u woont

Het gebied waar u woont heeft een invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Dit komt omdat de kustgebieden in Nederland gemiddeld meer zonuren hebben dan de gebieden in het oosten van het land. Echter, verhuizen richting de kust levert u niet merkbaar meer stroom op. Deze verschillen zijn namelijk erg klein. 

De hellingshoek waarin de zonnepanelen worden geplaatst

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. In het geval van een hellingshoek van 20 of 50 graden, daalt de opbrengst van zonnepanelen met ongeveer 10%.

De richting van het dak

Zonnepanelen die op het zuiden liggen hebben vanzelfsprekend de hoogste stroomopbrengst. Wanneer ze op het westen of het oosten liggen daalt de opbrengst met ongeveer 20%. Een ligging in het zuidoosten of zuidwesten betekent 10% minder stroomopbrengst. Desondanks hoeft u zich geen grote zorgen te maken om de richting van het dak. Zonnepanelen wekken stroom op via daglicht en zullen dus altijd stroom opwekken, maar de hoeveelheid kan hierbij wel verschillen.

Wat is de terugverdientijd van uw zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een investering waarbij u uiteraard graag wilt weten wanneer de gemaakte kosten zijn terugverdiend. De terugverdientijd van uw zonnepanelen is gelukkig vrij eenvoudig te berekenen.

In het geval van een zonnepaneelsysteem van 10 zonnepaneelsystemen geldt, met de huidige energieprijzen, een terugverdientijd van ongeveer 4,7 jaar.

Doe de dak scan nu

Wij zullen binnen 24 uur contact opnemen naar aanleiding van de door u ingevoerde gegevens hieronder:

Doe de dak scan nu

Wij zullen binnen 24 uur contact opnemen naar aanleiding van de door u ingevoerde gegevens hieronder:

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring van onze bezoekers te verbeteren. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.