Installatie van uw zonnepanelen

De installatie van uw zonnepanelen is een belangrijk proces wat altijd vakkundig moet worden verricht. Voorafgaand de installatie is het belangrijk om te bepalen waar de zonnepanelen precies komen te liggen en hoeveel zonnepanelen in de beschikbare ruimte worden gelegd.

De gehele installatie van het zonnepanelensysteem bestaat uit een aantal onderdelen: de zonnepanelen, omvormers, power optimizers en de bekabeling.

De zonnepanelen

De zonnepanelen vormen de basis van de installatie, want zonder de panelen valt er tenslotte niks te installeren. Aan de hand van zonnecellen wekken zonnepanelen stroom op vanuit zonne-energie. Hieronder leest u wat zonne-energie precies is en hoe zonnepanelen stroom opwekken.

Wat is zonne-energie?

De zon is in feite een gigantische bol van energie. Zonne-energie bereikt de aarde als licht, in de vorm van straling. Deze straling bestaat uit zichtbare en onzichtbare straling, zoals Uv-straling en infrarood straling. De zon geeft ontzettend veel energie af. Meer dan genoeg zelf om de hele wereld van stroom te voorzien. De hoeveelheid zonne-energie die de aarde bereikt is namelijk 9000 keer meer dan het totale verbruik van iedereen bij elkaar opgeteld.

Zonne-energie is een zeer duurzame bron van energie. Het is berekend dat de zon nog zeker genoeg energie heeft voor de komende 1,5 miljard jaar. Behalve zonnestralen zijn ook andere duurzame energiebronnen afkomstig van de zon. De zon laat namelijk biomassa groeien, is verantwoordelijk voor de verdamping van water (wat een belangrijke factor is voor waterkrachtcentrales) en veroorzaakt de wind.

Hoe werken zonnepanelen?

Het omzetten van zonne-energie naar elektriciteit is een iets ingewikkelder verhaal. Sinds een kleine 200 jaar terug weten we dat zonne-energie omgezet kan worden in elektriciteit. Het opwekken van elektriciteit uit zonlicht wordt ook wel het fotovoltaïsch effect genoemd. In de meeste systemen, waaronder zonnepanelen, wordt hiervoor het materiaal silicium gebruikt. Silicium is een halfgeleider.

Tijdens het fotovoltaïsche proces zorgen zonnestralen voor fotonen, die vervolgens de elektronen in het silicium in beweging brengen. Omdat zonnecellen uit een bovenste en een onderste laag bestaan, willen de elektronen graag bewegen van de bovenste naar de onderste laag. Net als in een batterij gaan de elektronen van de bovenste plaat met veel bewegende elektronen, naar de onderste plaat met weinig bewegende elektronen. Op deze manier ontstaat spanning in een zonnecel. Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen gaat er stroom lopen en zo wekken zonnepanelen energie op in de vorm van gelijkstroom. Via omvormers wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom, waarna het te gebruik is in huis.

Zonnepanelen werken ook als de zon niet schijnt

Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om te werken. Dit betekent niet direct dat de zon ook daadwerkelijk moet schijnen. In principe is er overdag altijd sprake van zonlicht, ook wanneer het bewolkt is. Zonnepanelen wekken dus ook stroom op als het bewolkt is. Maar let wel op, want hoe feller de zon schijnt hoe meer stroom zonnepanelen opwekken.

Omdat zonnepanelen ook zonder dat de zon daadwerkelijk schijnt voldoende stroom kunnen opwekken is het geen bezwaar of de zonnepanelen in oostelijke, noordelijke, westelijke of zuidelijke richting worden geplaatst. De opbrengst van zonnepanelen die in zuidelijke richting liggen zijn vanzelfsprekend het hoogst.

Omvormers

Omvormers zijn een onmisbaar onderdeel van het zonnepaneelsysteem. De omvormer zorgt er namelijk voor dat de gelijkstroom, welke wordt opgewekt door de zonnepanelen, wordt omgevormd tot bruikbare wisselstroom voor in huis. De omvormer hangt als het ware tussen de zonnepanelen en de meterkast, waarbij gekozen kan worden voor een centrale omvormer of een systeem van meerdere micro-omvormers.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

flink besparen
Flink besparen op uw energierekening
binnen 1 dag
Binnen één dag geplaatst
duurzaam en milieubewust
Duurzaam en milieubewust
hogere woningwaarde
Hogere woningwaarde

Power optimizers

Een zonnepanelensysteem is vrijwel altijd serie geschakeld. Dit houdt in dat de prestaties van elk afzonderlijk paneel van invloed is op de rest van de zonnepanelen, waarbij het slechts presterende paneel leidend is. Hierdoor heeft schaduw dus een negatieve invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen.

Power optimizers bieden een oplossing voor dit probleem. Een power optimizer is een klein kastje dat afzonderlijk te koppelen is aan ieder zonnepaneel. De optimizer zorgt ervoor dat de stroom en de spanning van een zonnepaneel de optimale verhouding behouden, ook wanneer een zonnepaneel even in de schaduw ligt. Op deze manier wordt de opbrengst van het paneel maximaal benut. Er zijn ook zonnepanelen op de markt met geïntegreerde power optimizers.

Het effect van schaduw op zonnepanelen

De stroom in zonnepanelen moet bewegen, oftewel rondgaan. Wanneer een zonnecel wordt bedekt door schaduw en dus geen zonlicht ontvangt betekent dit dat de elektronen in die zonnecel in mindere mate in beweging komen. Hierdoor loopt er dus minder stroom door de zonnepanelen wat leidt tot een lagere energieopbrengst.

Om dit opbrengstverlies te verminderen beschikken zonnepanelen over bypass diodes. Dit zorgt ervoor dat de zonnecel die in de schaduw ligt tijdelijk wordt overgeslagen. Het gevolg hiervan is wel dat de energieopbrengst ook tijdelijk afneemt. Gelukkig is hier een oplossing voor: micro-omvormers.

Micro-omvormers

Een micro-omvormer is als het ware een omvormer en power optimizer in één. Hierbij kan de micro-omvormer worden gezien als een power optimizer welke de opgewekte stroom direct omzet tot bruikbare wisselstroom. De techniek achter een micro-omvormer maakt de centrale omvormer dus overbodig.

Let wel op dat, net als in het geval van power optimizers, bij ieder paneel een micro-omvormer geplaatst moet worden. Zonnepaneelsystemen met micro-omvormers zijn over het algemeen duurder dan systemen met een centrale omvormer.

De installatie van uw zonnepanelen

Het is belangrijk dat uw zonnepaneelsysteem vakkundig wordt geïnstalleerd. Er zijn namelijk talloze aspecten waar rekening mee gehouden dient te worden om zo de installatie zo efficiënt mogelijk voor u te laten werken.

Hierom werken wij uitsluitend met gecertificeerde monteurs die uw zonnepanelen volgens Europese en Nederlandse richtlijnen installeren.

Doe de dak scan nu

Wij zullen binnen 24 uur contact opnemen naar aanleiding van de door u ingevoerde gegevens hieronder:

Doe de dak scan nu

Wij zullen binnen 24 uur contact opnemen naar aanleiding van de door u ingevoerde gegevens hieronder:

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring van onze bezoekers te verbeteren. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.